miercuri, 16 iulie 2008

Indurerate...mini reportaj

Acum o saptamana si, in data de 6 iulie 2008, in Chisinau a avut loc un meeting de comemorare a victimilor comunismului, de facto comemorarea deportatilor prin siberii..
A fost o experienta pe cat de "interesanta", pe atat de confuza si de neperceput. Ajunsei cand totul se terminase (desi eu stiam ca totul trebuia sa se termina peste o ora..dar..).
Ramasera o mana de oameni care puneau tara la cale. Am intarziat deoarece imi doream sa vizitez si expozitia ce avea aceeasi tematica de la "Brancusi" (centru expozitional in Chisinau).
Expozitia mi-a parut destul de interesanta, desi foarte multe picturi erau aduse doar pentru a umple peretii cu ceva. Nu s-a prea respectat tematica. Si totusi, vazui tuse de culori aplicate in moduri interesante, unele picturi foarte conceptuale, altele traditionaliste. Insa, cele care m-au impresionat in mod vadit au fost sculpturile de acolo, care pe fotografie le-am interpetat in felu' meu. Din pacate nu am retinut denumirile sculpturilor.

Priviri de dupa gratii si Personal Jesus
Priviri de dupa gratiiPersonal Jesus

Primul lucru care mi-a atras privirea in momentul in care am ajuns la monumentul dedicat celor deportati (in scuarul garii feroviare) a fost: Plecaciunea indurerataPlecaciune indurerata
apoi jos, lumanarile indurerate intentionat evidentiez si repet acest cuvant:
Candles in the wind
Dupa care in cautare de explicatie de ce nu se intimpla nimic (pentru ca eu credeam ca manifestarea trebuia sa mai dureze inca o ora) am dat peste un moment care m-a lasat fara suflare. Imi tremurau genunchii, pe bune..In momentul in care doamna s-a apropiat de monument a inceput sa cante. Nu mai stiu exact ce canta, era ceva foarte trist oricum. Momentul in sine m-a facut sa-mi pierd oarecum controlul..Nu ma asteptam sa cante. Nu stia ca o fotografiez. Am apasat pe click mai mult din inertie.
Ruga (Comemorarea deportatilor in Siberia)Wind of change
Insotitoarea mea la eveniment, Domnica, cu vantu-n plete si gandul la un "wind of change", ascultand cum canta doamnele din grupul Bunica (asa am inteles ca se numesc).
Singing for the past
Doamnele sau sa le zic Bunicile cantau.. Cantau cu tristete, cantece care sa aduca aminte tuturor de genocidul ce avuse loc.
Ganduri spre bine
Asociatia
Spre sfarsit, bunicile au inceput sa-mi pozeze si chiar m-au rugat sa le fac cateva fotografii de grup. In momentul ala pierdusem toata "fishka", dar mi-a facut placere sa le fotografiez. In zilele ce urmeaza, ma voi intalni cu cateva din bunici pentru a le transmite cd-ul cu fotografii.

3 comententarii:

Anonim spunea...

da intoarce-o pe Domnica cu faţa.
Eu nu pot sa-mi dau seama daca imi place sau nu de dânsa:D

si vino pe wordpress.com

Rodica Dumbraveanu spunea...

da n-o mai intorc ;))
e mai interesant asa..mai enigmatic..
:D iara tu wordpressu :D

hai zi-mi..care-s avantajele, daca ma convingi, vin :D

Anonim spunea...

Intr-adevar, impresionanta femeia care a inceput sa cinte in fata monumentului.

Trimiteți un comentariu

They say about me:

"Can you believe that love for art and beauty is able to drive people kilometers away, from North to South? Well, so it is. Rodica Dumbrăveanu is a young ambitious artist who comes from Balţi, Moldova, to study architecture. As God endowed her with a special talent in the art of photography, she accepted this gift and made proficiency in the domain. It is not a secret that Rodica won several photo contests. And here she is, at the exhibition dedicated to the International Baby-wearing Week. Once more, her works demonstrate the author’s highly-developed feeling for space and graphics location. Rodica’s wonderful profound pictures hint to her different world vision, which is possible only for a fine psychologist, a kind-hearted person, a skilled artist. "La distanţa unui pupic..." — “Close enough to kiss…” will astonish you by the extraordinary presentation of the unique moments happening in the mother-and-child intimacy. Such moments as these revealed by Rodica will help you to see the world otherwise, in a special unrepeatable way."

Varvarici. 

Comentarii recente