vineri, 1 august 2008

Continuarea visarii sub apa

Astazi, mult prea iubita capitala a Moldovei, a reusit sa devina, din nou, o mare (da! da! da! mare) mare de apa presarata cu noroi si peturi.

Ziceam acum cateva posturi despre nenorocirea din Nordul Moldovei. Nenorocire care s-a tot extins de-a lungul raurilor Prut si Nistru. Au avut de suferit si inca mai au sute si mii de oameni. Iar autoritatile centrale mai mult tac, mai putine fac. Altii incearca sa-si faca o imagine buna, pe seama celor intimplate. Bine ca, cel putin, mai fac ceva. In rest...

Astazi au avut de suferit si unii locuitori, oaspeti ai capitalei. Precum si era de asteptat, dupa o ploaie in toata puterea, capitala a ajuns sub ape. Ca de obicei, zona Albisoara, gara feroviara...imaginile, ca de fiecare data sunt apocaliptice, masini acoperite in totalitate de apa, fetze disperate.

Tot acum cateva posturi, ziceam despre aceeasi zona, care la o ploita mai insistenta, devine mare.
Ploita nu a durat mai mult de jumatate de ora, dar a fost de-a dreptul fioroasa, cu nori plumburii, apasatori ca in poeziile bacoviene, si foarte puternica.
Din pacate, de data asta au avut de suferit si oamenii, nu doar obiectele materiale (gen mashinutse inecate).
Mi se pare incredibil ce se petrece. Sa traversezi strada (bulevardul Decebal, la Botanica, nu foarte departe de facultatea mea) si sa-ti gasesti moartea intr-un suvoi (val de ocean, nu alta) de apa ce vine cu viteza luminii peste tine, ajungi sub rotile unii masini si treci in nefiinta. Este revoltator, incredibil si foarte trist, ce se intimpla! "capitala europeana, multumim lui Urecheanu"- asta imi tot rasuna de zor in urechi, ca bine i-a mai zis Cibo.
Un alt cadavru, adus de puhoiul de apa, a ajuns in curtea unor oameni, tot in Chisinau, in zona viaductului, aceeasi Botanica, o zona atat de frumoasa si mult ravnita de majoritatea, a capitalei.
Atunci de ce ar mai trebui sa ne mire ce se intimpla in zonele rurale, unde mai sunt si rauri mult mai mari ca Bâcul asta amarât. Nda. In Basarabia nu ar mai trebui sa te mire nimic.
Iarasi, pe un anumit site de torente, au fost incarcate anumite fotografii, cred ca le pot posta, cu notita ca nu sunt eu autorea fotografiilor. Ca de fiecare data imaginile sunt mai mult decat apocaliptice. Si mi se face si mai groaza cand stiu ca puteam fi unul din ei...


Imaginile nu s-au schimbat prea mult, de data trecuta. Probabil le-o fi facut aceeasi persoana, ca si pe cele de data trecuta (din pacate nu pot da un link, deoarece la discretia administratiei siteului cu pricina, au fost sterse imaginile, eu o consider a fi o mare prostie, dar...nu am ce-i face). S-au schimbat doar autoturismele si pagubitii.

M-a nenorocit comentariul asta, de pe siteul postului de sitir ProTV:

Azi ploaia de afara s-a mutat pentru 2 ore si in blocul unde stau eu din strada Cuza Voda 19/1. Toata scara 6 a fost inundata de apa furioasa, curgand suvoaie de la etajul 9 pana la parter. Apa a patruns in apartamente atat prin pereti, cat si prin gaurile de aerisire, inundand holurile, bucatariile si WC. In cazul in care as fi fost plecata in concediu rezultatele inundatiei ar fi fost catastrafoale.
:( ce altceva as mai putea zice?!

Sunt si curioasa ce zic patronii restaurantului din zona aia, pentru ca sunt pagubiti de fiecare data cand da o ploaie peste ei.
Cred ca as putea da multe linkuri cu stiri, dar cred ca stiti unde sa le gasiti.
Iar ce ma "nenoroceste" si mai mult este indiferenta si apatia multora de pe aici fata de ce se intimpla. Am relatat faptele cu amanunt pe un anumit forum, unde am primit doar un singur reply la toate asta.

Spre seara toate bine si frumoase. Doar stirile de la tv si anumite siteuri de stiri de fac sa te simti prost, sa te simti in nesiguranta.
In rest, toate bune si frumoase, nimanui de nimic nu-i pasa. De ce oare imi pasa mie?!

Ma simt in nesigurata...din ce in ce mai mult..
"And I say, Romania is my country" Vama Veche

4 comententarii:

Anonim spunea...

Imi scapa complet faza cu innecatii in Chisinau.
Nu pot sa inteleg cum sa te ineci intr-un oras..

moon spunea...

Uite ca se poate.
Si se repeta acelasi scenariu de fiecare data cand ploua din toata inima.
E borba despre sistemul de canalizare, care una ca e vechi, dar, probabil din start a fost facut aiurea. Ca daca ar fi sa vorbim despre sistemul roman de canalizare, atat de bine stiut din instorie..atunci termenul de vechime decade..

Cel mai grav e ca au existat vieti omenesti care s-au pierdut, de data asta..:(

Jeka spunea...

sunt de acord cu popej.. imi pare straniu sa te ineci akolo pe decebal.. cu atyt maimult ca am trecut pe akolo la 2-3 ore dupa accident.. nu era delok strasnik..
:-?? pacat.

moon spunea...

Jeka, dupa cate am inteles eu de la stiri, cum s-a intimplat toate asta.
Oamenii treceau strada, a venit shuvoiu de apa cu viteza puternica (nu de inaltime foarte mare, dar oricum, acolo este deal de pe Traian in vale pe Decebal). Doborati la pamant eu au fost tarati de valu asta de apa pana au ajuns sub rotile unei mashini, unde au ramas captivi si acolo au dat apele peste cei doi. Si s-au inecat. Straniu..De acord, foarte straniu..
Cat d/e 2-3 ore, pai... La Albisoara peste 2-3 ore totu-i curat, numa malul mai arata ca o fost nevoie mare..

Trimiteți un comentariu

They say about me:

"Can you believe that love for art and beauty is able to drive people kilometers away, from North to South? Well, so it is. Rodica Dumbrăveanu is a young ambitious artist who comes from Balţi, Moldova, to study architecture. As God endowed her with a special talent in the art of photography, she accepted this gift and made proficiency in the domain. It is not a secret that Rodica won several photo contests. And here she is, at the exhibition dedicated to the International Baby-wearing Week. Once more, her works demonstrate the author’s highly-developed feeling for space and graphics location. Rodica’s wonderful profound pictures hint to her different world vision, which is possible only for a fine psychologist, a kind-hearted person, a skilled artist. "La distanţa unui pupic..." — “Close enough to kiss…” will astonish you by the extraordinary presentation of the unique moments happening in the mother-and-child intimacy. Such moments as these revealed by Rodica will help you to see the world otherwise, in a special unrepeatable way."

Varvarici. 

Comentarii recente