marți, 9 septembrie 2008

In rusa

Am inceput anul nou de invatsamant in forta si...in rusa.. Da, exact, e ceea la ce te-ai gandit, in limba rusa.
De o saptamana si jumatate am impresia ca am nimerit in alta tara, sau in alta grupa :D. E o experienta noua, pentru ca nu am vorbit ruseshte de mai bine de 3 ani si am capatat un accent foarte bine pronuntat, ceea ce nu "imi reusea" pana sa vin la Chisinau.
Asa se face ca la facultatea de arhitectura, a universitatii tehnice din Moldova e lipsa mare de profesori vorbitori de limba romana, si uite asa am ajuns noi, 3 grupe de limba romana sa ascultam orele in limba rusa. Ceea ce mi-e foarte straniu si nou pentru mine ca nu ma deranjeaza. Asta e ideea, chiar nu ma deranjeaza, in momentul in care as compara profesorii care mi-au predat pana acuma (vorbitori de limba romana) si astia noi (deja 4 la numar, si toate la obiecte de studiu de profil), care vorbesc ruseshte, unii chiar si conspectul il dicteaza in rusa.
De ce nu ma deranjeaza?! Pentru ca nivelul profesional, psihologic si didactic este muuult, neeet superior tuturor profesorilor care mi-au predat pana acum (probabil asta inseamna sa fii student in anii mai mari, ai parte de un nivel mai inalt de pregatire profesionala a profesorilor, e ca si cu vinul, cu anii devine mai bun).
Toti acesti profesori, vorbitori de limba rusa (unii stiu si romaneshte si vorbesc, pana la un anumit moment, cand nu le mai ajung cuvintele si se incepe pledoaria in limba rusa) sunt foare buni. Nu pot intelege doar o singura chestie, de inteligenti, sunt inteligenti, eruditi tot sunt, obisnuiti sa lucreze pana la nu mai pot (ca fara de asta, cam greu sa ajungi arhitect), iarasi da, de ce atunci, mama masii, traind mai bine de 30-40 de ani in republica asta n-au resit sa invete sa vorbeasca romaneste?! Si iarasi, raspunsul este evident.. Chiar si parintii mei, in timpul facultatii (era prin anii ''70, deci URSS), au invatat doar in limba rusa! Si, in acesti 18 ani, de cica "indepdententa", trecuti fiind de 45-50 de ani, au considerat ca oricum vor fi intelesi.. Trist.. Si foarte adevarat... Iar noi traim o drama... Stiti voi..din aia, drama existentiala..
Sa va mai zic si de bine, nu?! Ca o iesi ca-s extrem de trista, dar nu sunt, sunt mai curand extrem de obosita, pentru ca creierasii mei de bruneta tre s alucreze dublu acum.
Dar sa va zic ce placere primesc de la orele lor?! E de nedecris!!! De foarte mult timp asteptam ceva de genu! Greu explicabil, cum si de ce, dar imi place. Imi place pentru ca vorbesc coerent (spre deosebire de multi alti profesori, lectori, ieri studenti needucati, azi profesori cu greseli gramaticale grave, dar si greseli in exprimare den "deverşi" in loc de diverşi sau deferiţi). Imi place pentu ca sunt alt fel decat cei de pana acum, mult mai bine organizati, psihologic foooarte bine pregatiti, eruditi. Da..straniu si dureros, de ce nu avem si profesori care sa poata preda si in romana asa?! Fluent, corect, atitudine pozitiva si inca o chestie, nu le este friica sa zica si un mic seretlic acolo unde e nevoie! Cat de mult conteaza si factorul psihologic?!

Dar obosesc mult mai mult, pentru ca eu gandesc romaneste, pentru ca nu sunt obisnuita sa "rumeg" informatii de genu (va dati seama, termeni din domeniul constructiilor, din domeniul proiectarii, pe care pana acum pe toate le stiam doar romaneste) in rusa... Dar...primesc placere si mi-e putin ciudat sa zic asta, insa asa este, imi place cand oamenii stiu cum sa lucreze si cum sa te faca sa te intereseze ceva, o un lucru mare. Iar ei, cu experienta lor in spate (de prin mai multe tari de pe mapamond) reusesc sa o faca...

Unicul foc'şor Românesc de prin facultate e noul profesor, cu doctoratu' facut la "Mincu" (Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti)...Ti-e mai mare dragu' sa-l asculti...

Cam asa cu sufletu' meu românesc....in limba rusa..

1 comententarii:

Mircea-Gabriel spunea...

Chestia cu invatatul limbii române este psihologica. Ma uit la anglofonii din Montreal care nu vor sa invete franceza (americanii si canadienii anglo care se instaleaza acum o invata dar multi din cei nascuti aici nu vor). De ce ? pentru ca ar insemna sa recunoasca implicit ca franceza este limba principala de comunicare !

Asa si in Modova, rusilor le este teama ca daca ar invatata româna sau daca ar vrea sa vorbeasca in româna (in cazul celor care o stiu) limba rusa ar pierde privilegiile de care se bucura în Moldova.

PS. "a primi placere" nu exista in limaba româna. Poti spune : a fi satisfacuta, a avea o satisfactie, a-ti place.

Trimiteți un comentariu

They say about me:

"Can you believe that love for art and beauty is able to drive people kilometers away, from North to South? Well, so it is. Rodica Dumbrăveanu is a young ambitious artist who comes from Balţi, Moldova, to study architecture. As God endowed her with a special talent in the art of photography, she accepted this gift and made proficiency in the domain. It is not a secret that Rodica won several photo contests. And here she is, at the exhibition dedicated to the International Baby-wearing Week. Once more, her works demonstrate the author’s highly-developed feeling for space and graphics location. Rodica’s wonderful profound pictures hint to her different world vision, which is possible only for a fine psychologist, a kind-hearted person, a skilled artist. "La distanţa unui pupic..." — “Close enough to kiss…” will astonish you by the extraordinary presentation of the unique moments happening in the mother-and-child intimacy. Such moments as these revealed by Rodica will help you to see the world otherwise, in a special unrepeatable way."

Varvarici. 

Comentarii recente